Gooi en Vechtstreek is een populaire plek om te wonen en te werken. Het gebied heeft een centrale ligging, prachtige natuur en grote verscheidenheid aan woningaanbod. Dit stelt ons voor een belangrijke uitdaging: Hoe behouden we de unieke kwaliteiten van Gooi en Vechtstreek en zorgen we tegelijkertijd voor voldoende divers en betaalbaar aanbod voor alle inwoners.
Gebalanceerde woningmarkt
Gooi en Vechtstreek wil een ‘complete regio’ zijn met een passend woningaanbod voor jong en oud, rijk en arm, kleine en grote huishoudens en valide en minder valide mensen. Een complete regio is ook een regio waar wonen, werken, recreëren, leren en gezondheid hand in hand gaan en elkaar versterken. Gooi en Vechtstreek is een gewilde plek om te wonen en te werken. Voor zowel de regio zelf als het grotere gebied waarvan het deel uitmaakt (de MRA, metropoolregio Amsterdam) geldt dat het aantal inwoners en banen sterker groeit dan het landelijk gemiddelde. In onze regio werken we daarom aan:
- In onze regio is er behoefte aan extra woningen: dat waren er 750 per jaar tot 2020 en voor de jaren tot 2030 (en nu zonder Weesp) nog iets meer, namelijk 6900 – dat zijn er bijna 800 per jaar- oplopend tot 11.000 nieuwe woningen in 2040.
- Van alle nieuwe woningen moet zeker een derde in het sociale segment worden gebouwd, ook om in de vraag vanuit langer zelfstandig wonende senioren, maatschappelijke doelgroepen en statushouders te kunnen voorzien.
- In totaal moet 65% van de nieuwbouw ‘betaalbaar’ zijn, dat wil zeggen sociaal of betaalbaar middensegment – van belang voor de huisvesting van werkenden in zorg, onderwijs politie en andere cruciale beroepen.
- Van alle nieuwe woningen willen we 80% realiseren aan of nabij OV knooppunten of HOV locaties.
- Bij het ontwikkelen van nieuwe woningen streven we naar een gezonde woon-werkbalans.
Duurzame woningvoorraad
Onze woningvoorraad moet worden verduurzaamd en ‘van het gas af’. Corporaties hebben de doelstellig ‘gemiddeld energielabel B in 2020’ gerealiseerd en werken aan verdere verduurzaming. In de particuliere sector loopt het succesvolle regionale project ‘energiebesparen Gooi en Vecht’. Nieuwbouw wordt in principe zonder gasaansluiting gerealiseerd en voor de bestaande voorraad is er regionaal door alle partijen een akkoord over regionale energiestrategie getekend.
Wonen en zorg
Regionaal hebben gemeenten, samen met woningcorporaties en zorgpartners een analyse gemaakt van de wonen en zorgopgaven voor maatschappelijke doelgroepen en ouderen. Partijen werken samen verder om handen en voeten te geven aan deze opgaven als basis voor de volkshuisvestingsprogramma’s . De inzet van de bestaande voorraad voor deze opgaven wordt daarin verwerkt. Er is een koppeling met de ambities in het beleidsplan Bescherming en Opvang en met het IZ/Gala traject en met het regionale plan van aanpak dakloosheid..
Publicaties
- Regionale Woonzorganalyse regio Gooi en Vechtstreek
- Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek 2016-2030
- Regionale Huisvestingsverordening Gooi en Vechtstreek 2019
- WiMRA 2021 (Wonen in de Metropoolregio Amsterdam)
- Resultaten woonruimteverdeling 2020
- Bijlage resultaten woonruimteverdeling 2020
- Resultaten woonruimteverdeling 2021
- Bijlage resultaten woonruimteverdeling 2021
- Bijlage resultaten urgentieregeling 2017 t/m 2021
- Woonakkoord Regio Gooi en Vechtstreek
- Resultaten woonruimteverdeling 2022
- Woondeal MRA 2023
- WiMRA 2023 (Wonen in de Metropoolregio Amsterdam)
- Resultaten woonruimteverdeling 2023
- Plan van aanpak Woonzorgopgave