voor inwoners, met gemeenten

Samenkracht! staat voor het betrekken van inwoners in regio Gooi en Vechtstreek. Zowel bij het vormgeven, uitvoeren en evalueren van beleid in het sociaal domein. Samenkracht! geeft hier invulling aan voor zover het onderwerpen betreft waarbij de regiogemeenten gezamenlijk beleid vormgeven en uitvoeren.

Doel van de Samenkracht! werkwijze

Het duurzaam verbeteren van regionaal beleid en uitvoering en de effectiviteit daarvan vergroten.

  • Het perspectief van inwoners (en cliënten) zichtbaar maken en houden;
  • De behoeften van inwoners (en cliënten) sturend laten zijn in de regionale beleidscyclus, zowel bij de agendering als bij implementatie/uitvoering en de evaluatie van beleid;
  • Het werken en denken vanuit behoeften van inwoners (en cliënten) bevorderen bij bestuurders en ambtenaren.

Dus: “Niet denken voor, maar luisteren naar en werken met inwoners”

Uitgangspunt is altijd dat eindgebruikers aan tafel zitten. Deze inwoners kunnen namelijk uit eigen ervaring spreken en vanuit die kennis meedenken over plannen en projecten.

Hoewel het uitgangspunt het ophalen van directe ervaringskennis is, kan ook gebruik worden gemaakt worden van de inzet van ervaringsdeskundigen. In beleid én in casuïstiek!

We werken met een aantal ervaringsdeskundigen waarvan drie in een vast team. Zij stellen zich uitgebreid aan je voor aan de hand van hun ervaring en expertise. Klik hier om meer te lezen. Daarnaast hebben we een aantal ervaringsdeskundigen die we op flexibele basis inzetten.

Coördinatie Samenkracht!

De ambtenaar/projectleider die verantwoordelijk is voor het inzetten van Samenkracht! wordt  door de coördinator Samenkracht! ondersteund.

De Samenkracht! coördinator heeft een stimulerende, faciliterende en verbindende rol in het ophalen van de ervaringskennis en het leggen en onderhouden van de contacten met gebruikers/cliënten, naasten en ervaringsdeskundigen.

Stand van zaken

Dit jaar wordt gewerkt aan een voorstel om Samenkracht! ook de komende jaren een ondersteunende rol te laten vervullen. Eind van dit jaar vindt hierover in het regionaal portefeuillehoudersoverleg Gezondheid en Ondersteuning besluitvorming plaats.

Agenda 2024

Voor dit jaar is de agenda voor de Samenkracht! werkwijze :

  • Binnen het Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming is een pool met ervaringsdeskundigen opgericht waar de coördinator a.i. de begeleiding van verzorgt;
  • Het bijstellen van de aanpak verbeteren in-, door- en uitstroom jeugd (IDU);
  • Herinrichting huishoudelijke hulp, dagbesteding en begeleiding (inkooptraject);
  • Bescherming en Opvang: leveren bijdrage aan de evaluatie van het beleidsplan;
  • Verbindingen leggen met andere programma’s/ontwikkelingen met hetzelfde doel, zoals lokale ontwikkelingen, het plan van aanpak dakloosheid en het opzetten van regionale participatie HUBS;
  • Leveren van een bijdrage aan de regionale beleidsvisie Re-integratie Detentie.

Coördinatie

Voor vragen over de werkwijze van Samenkracht! en/of vragen over inzet van ervaringsdeskundigen mail naar Els Verkerk, coördinator a.i. Samenkracht!
samenkracht@regiogv.nl