Vmbo scholieren zorgen voor levendig debat met raadsleden
Publicatiedatum: 8 maart 2018
Woensdag 7 maart gingen vmbo scholieren met elkaar in debat over roken en uitkeringen. Shanice van de Kamp, 15 jaar won de prijs voor beste leerling-debater en heeft het winnende team geleid. Deze scholiere kon het beste in duidelijke taal haar standpunt voor het voetlicht brengen. Raadsleden hielden een pitch over wat ze doen voor Hilversum. De Meest Begrijpelijke Politicus was deze avond Nelleke Degenhart (PvdA) Uit handen van de voorzitter van de jury Sandra van Rijkom, wethouder van Wijdemeren, namen de winnaars de prijzen in ontvangst.
Begrijpelijk taalgebruik zorgt voor levendig debat
Doel van dit debat was om jongeren meer bij de politiek te betrekken. De raadsleden hielden een pitch van één minuut, waarin ze vertelden wat ze gaan doen voor Hilversum. Ze deden hun uiterste best om zo simpel mogelijk te spreken. Na deze pitches barstte het debat los tussen twee groepjes leerlingen
over de stellingen: ‘Roken moet overal in Hilversum verboden worden’ en ‘Mensen die een uitkering krijgen moeten verplicht aan het werk worden gezet’. Nick Schoemaker van het Nederlands Debatinstituut kreeg de raadsleden en het publiek letterlijk in beweging. Iedereen moest een kant kiezen. Door de overtuigingskracht van de jonge debaters liepen de aanwezigen ondertussen regelmatig over naar de tegenpartij.
Jury
De jury bestond uit Eric van der Want, wethouder Hilversum, Sandra van Rijkom, wethouder Wijdemeren, Dicky Gingnagel, taalambassadeur/ervaringsdeskundige van Stichting Lezen & Schrijven en Oana Mihaela Dragan, student van het ROCVA.
Sandra van Rijkom sprak namens de jury haar waardering uit voor de prestatie van de scholieren. Ze benadrukte dat het teamwork is en dat ze na rijp beraad, unaniem eens waren dat Shanice van de Kamp de winnaar was van het debat. De raadsleden deden enorm hun best om in gewone taal te spreken en om jargon te vermijden. Volgens de jury deed Nelleke Degenhart van de PvdA dat in de meest begrijpelijke taal, waarmee ze de winnaar werd van de meest begrijpelijke politici.
Enthousiast met lef
De directeur van de school voor voortgezet onderwijs Savornin Lohman uit Hilversum, Cors Westerdijk heeft debatlessen ingevoerd op school. “Vmbo-leerlingen kunnen meer dan vaak wordt gedacht. Ze zeggen waar het op staat en het is super belangrijk dat jongeren goed leren formuleren en zich presenteren.” De leerling-debaters kwamen goed beslagen ten ijs. De jongeren waren erg enthousiast.
Trots
Twee trotse wethouders waren aanwezig op deze avond. Eric van de Want, wethouder van Hilversum, is blij dat hij gastheer mag zijn bij zo’n mooi initiatief. “De jeugd heeft de toekomst. Het is een cliché, maar wel waar en daarom is het zo belangrijk om jongeren vlak voordat ze de leeftijd hebben om te mogen stemmen bij de politiek te betrekken”. Sandra van Rijkom, wethouder van Wijdemeren, maakt zich graag hard voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. “Onze wereld is zo talig en we mogen de mensen die daar moeite mee hebben niet uitsluiten, daarom is het zo belangrijk om ons bewust te zijn van ons taalgebruik”.
Het Verkiezingsdebat in gewone taal is een initiatief en samenwerking van Stichting Lezen & Schrijven, het Nederlands Debat Instituut, Savornin Lohman School in Hilversum, gemeente Hilversum en Regio Gooi en Vechtstreek.
Stichting Lezen & Schrijven
Stichting Lezen & Schrijven zet zich in voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Het percentage Nederlandse jongeren met een taalachterstand is in de afgelopen jaren sterk toegenomen: van 11,5% in 2003 naar 17,9% in 2015. Dit blijkt uit recent onderzoek van de OESO. Deze ontwikkeling is zorgelijk, omdat jongeren met een taalachterstand een groot risico lopen om de laaggeletterden van de toekomst te worden. Ook in regio Gooi en Vechtstreek zijn er gemeenten met rond de 10% laaggeletterden.