Start Orange the World
Publicatiedatum: 25 november 2021
Geweld tegen vrouwen de wereld uit
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek of seksueel geweld, ook in Gooi en Vechtstreek. Dat moet stoppen. Van 25 november (Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Dag van de Rechten van de Mens) loopt de jaarlijkse actie ‘Orange the World’. In deze twee weken wordt aandacht gevraagd om geweld tegen vrouwen te stoppen. De regiogemeenten steunen ook dit jaar deze actie.
De kans dat vrouwen te maken krijgen met geweld in huiselijke kring of seksueel geweld is groter dan iedere andere vorm van geweld. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is wel eens mishandeld door een (ex)partner en tachtig procent van de vrouwen en meisjes is slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De overgrote meerderheid doet hiervan geen aangifte of melding. Veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden.
De regio kleurt oranje
Om Orange the World zichtbaar te maken kleuren verschillende gebouwen in de regio oranje:
- Eemnes: Sint Nicolaaskerk aan de Kerkstraat
- Laren: Kerktoren Johannes Kerk, Bij den Toren
- Blaricum: Dorpskerk
- Huizen: Gemeentehuis
- Naarden: Grote kerk
- Muiden: Muiderslot en FortC
- Zwembad in Bussum en Naarden
- Weesp: het Stadhuis, de kerk naast het Stadhuis en drie bruggen in de stad
- Hilversum: Joost den Draaijer rotonde
Verbetering positie vrouwen
In Gooi en Vechtstreek zetten de Soroptimisten zich in voor Orange the World. Deze organisatie van vrouwen zet zich in voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. Via www.orangepaper.nu is te zien welke activiteiten de Soroptimisten Gooi en Vechtstreek organiseren. Daar zijn ook de indrukwekkende ‘orange table talks’ te beluisteren: gesprekken waarin wordt gepraat met vrouwen én mannen die ieder hun eigen rol hebben in het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Hulp
Vrouwen en meisjes die te maken hebben met geweld, kunnen contact opnemen met de politie via 0800-8844. Als het gaat om geweld in huiselijke kring kan er (anoniem) contact worden opgenomen met Veilig Thuis via 0800–2000. De Kindertelefoon is bereikbaar voor jongeren via 0800-0432. Is er sprake van een onveilige situatie of een crisis en is er direct hulp nodig? Bel dan met 112.