Persbericht ‘Is dit liefde?’
Publicatiedatum: 18 november 2024
Campagne ‘Is dit liefde?’ vraagt aandacht voor alarmsignalen in relaties
Tijdens de wereldwijde actieperiode Orange the World, loopt de regionale campagne ‘Is dit liefde?’ om mensen over intieme terreur in relaties te informeren. De campagne loopt van 25 november tot 10 december. Op verschillende plaatsen, zoals damestoiletten in de horeca, liggen flyers en hangen posters die linken naar isditliefdegv.nl waarop de alarmsignalen te vinden zijn.
Met de ‘Is dit liefde?’-campagne vragen Veilig Thuis, Blijf Groep en Regio Gooi en Vechtstreek aandacht voor intieme terreur. Dit is nodig, want in Nederland wordt bijna iedere week een vrouw door haar partner of ex-partner vermoord. Het tijdig herkennen van signalen en om hulp durven vragen is essentieel om escalatie in een situatie te voorkomen.
Wethouder Gerben van Voorden (Hilversum), bestuurlijk trekker van Veilig Thuis, namens het algemeen bestuur van de Regio: “Voor een buitenstaander is het zo makkelijk om te roepen: “Ga toch bij hem weg!” Maar zo zwart -wit is het niet. Dat hebben gesprekken met ervaringsdeskundigen mij duidelijk gemaakt. Hopelijk maakt deze campagne intieme terreur binnen relaties bespreekbaar en wordt de schaamte daarmee minder groot. Zodat vrouwen én mannen eerder aan de bel durven te trekken.”
Tijdens de campagneperiode worden inwoners met een Wmo-pas door auto’s van Vervoer Gooi en Vechtstreek met een ‘Is dit Liefde?’-sticker erop vervoerd. Op 28 november is voor het gemeentehuis in Bussum een speciaal met campagnemateriaal bedrukte vrachtwagen te zien. Hiermee wordt aandacht voor femicide gevraagd. In de oplegger van de truck wordt voor inwoners doorlopend de korte film ‘Het ligt aan mij’ (gratis toegankelijk) vertoond.
Rode vlaggen
Lees op de website isditliefdegv.nl op welke alarmsignalen kan worden gelet. Denk aan chanteren, controleren, vernederen en manipuleren. Dit wordt vaak met lief gedrag afgewisseld.
Als je twijfelt aan het gedrag van je partner
Herkent u bovenstaande alarmsignalen? Bel dan Veilig Thuis anoniem voor steun of vrijblijvend advies op 0800 2000. Of neem contact op met één van de onafhankelijke ervaringsdeskundigen via samenkracht@regiogv.nl. Maakt u zich zorgen over de veiligheid van iemand anders? Neem ook dan contact op met Veilig Thuis. Bij direct gevaar belt u 112.