Mazelen geconstateerd in één gemeente: GGD Gooi en Vechtstreek werkt aan voorkomen verspreiding
Publicatiedatum: 5 december 2024
Onlangs is mazelen vastgesteld bij vijf mensen binnen één gezin uit de gemeente Huizen. De kinderen van dit gezin gaan niet naar school of naar een kinderopvang en alle gezinsleden hebben van GGD Gooi en Vechtstreek het advies gekregen om geen contact met anderen te hebben zolang zij ziek en besmettelijk zijn. De GGD staat in nauw contact met het gezin om ondersteuning te bieden.
Bron- en contactonderzoek door GGD Gooi en Vechtstreek
Na deze melding is de GGD direct gestart met het bron- en contactonderzoek. Dit zorgvuldige onderzoek loopt momenteel nog. De besmetting is in regio Utrecht in familiaire kring opgelopen. Omwille van de privacy geeft de GGD geen informatie over de medische situatie van de gezinsleden. Alle contacten van de besmette personen zijn geïnformeerd en contacten die niet zijn beschermd tegen mazelen hebben de mogelijkheid gekregen zich alsnog te laten vaccineren.
De betrokken GGD’en hebben samen het cluster van de besmettingen goed in beeld. Momenteel richten onze professionals van infectieziektebestrijding zich op het voorkomen van verdere verspreiding van het virus. Op dit moment is dit de enige besmetting in onze regio. Er is dus geen sprake van een mazelenuitbraak.
Bescherming tegen mazelen
Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte voor mensen die niet zijn gevaccineerd of de ziekte niet hebben doorgemaakt. We zien dat onbeschermde contacten snel en ernstig ziek kunnen worden, baby’s lopen het meeste gevaar. Een baby is tot ongeveer 6 maanden beschermd als de moeder zelf ooit mazelen heeft doorgemaakt of een vaccinatie heeft gehad. Na een half jaar nemen de antistoffen die het kind van de moeder heeft gekregen, af. Het kind is dan pas weer beschermd als het vanaf de leeftijd van 14 maanden zelf wordt gevaccineerd.
De kans dat een kind besmet raakt met het mazelenvirus is op dit moment gering. Jonge baby’s vanaf 6 maanden die nog niet beschermd worden door een vaccinatie, zijn vrijwel altijd beschermd door de immuniteit van de groep (groepsimmuniteit). Er bestaat geen behandeling tegen mazelen. Door te vaccineren ben je goed beschermd (voor 99 procent) tegen de ziekte.
Een mazelenvaccinatie biedt de meest effectieve bescherming als deze vanaf de leeftijd van 14 maanden wordt gegeven. Er wordt alleen eerder gevaccineerd in zeer uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat er direct contact is geweest met iemand met mazelen.
Kinderen, jeugdigen en volwassenen die volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn gevaccineerd, zijn goed beschermd tegen het virus. Kinderen en jeugdigen die geen bof, mazelen en rodehond (BMR)-vaccinatie hebben gehad, kunnen altijd een BMR-inhaalvaccinatie aanvragen bij team Jeugd en Gezin van de GGD.
Ouders kunnen met DigiD het vaccinatieoverzicht van hun kind inzien in het klantportaal van team Jeugd en Gezin.
Als een kind niet is gevaccineerd en klachten heeft die passen bij de mazelen, neem dan direct telefonisch contact op met de GGD of huisarts voor advies. Ga vanwege besmettingsgevaar niet naar de huisarts of GGD toe.
Mazelenvaccinatie voor volwassenen
Volwassenen die geen mazelen hebben doorgemaakt en niet tegen mazelen zijn gevaccineerd, kunnen zich (op eigen kosten) laten vaccineren. Volwassenen die geboren zijn tussen 1965 en 1975 hebben een kleinere kans gevaccineerd te zijn tegen mazelen, omdat het vaccin toen nog geen onderdeel was van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit was vanaf 1976 het geval. Voor 1965 kwam mazelen als kinderziekte nog zo vaak voor dat iedereen die voor die tijd is geboren de ziekte heeft doorgemaakt. Als iemand de mazelen heeft doorgemaakt is er sprake van levenslange bescherming tegen het virus.
Meer informatie over mazelen
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen over mazelen en de BMR-vaccinatie op ggdgv.nl/mazelen of op de website van het RIVM.
Voor vragen over mazelen is de GGD telefonisch bereikbaar
Vanaf vrijdagochtend 6 december is GGD Gooi en Vechtstreek bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur via het telefoonnummer 035-6926400.
Een afspraak maken voor een vaccinatie
- Voor het maken van een afspraak voor een BMR-vaccinatie voor een kind of een jeugdige (t/m 17 jaar), is team Jeugd en Gezin te bereiken via 035-6926350. Dit kan op werkdagen van 8.00 tot 13.00 uur.
- Volwassenen kunnen terecht bij Vaccinaties op maat van de GGD voor een BMR-vaccinatie, via 035-6926300. Dit kan op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur.
Bij twijfels over het mazelenvaccin, is de onafhankelijke Twijfeltelefoon bereikbaar via 088-7555777. Dit kan op werkdagen van 08.30 tot 13.00 uur.