Lokale Alliantie helpt financieel misbruik ouderen voorkomen
Publicatiedatum: 4 oktober 2021
Ouderen die afhankelijk zijn van anderen kunnen kwetsbaar zijn voor financieel misbruik. Vaak wordt dit pas ontdekt als zij hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Veel te laat, vindt de Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden. Dit netwerk van publieke en private partijen zoals banken, notarissen, politie, bewindvoerders en zorgaanbieders bestaat een jaar en heeft als doel financieel misbruik te voorkomen of aan te pakken als het zich voordoet.
De alliantie vraagt aandacht voor spoofing. Daarbij worden mensen gebeld door oplichters met het nummer van de eigen bank. De oplichters proberen hen te overtuigen hun bankpas mee te geven aan een (nep-) medewerker van de bank of betalingen te doen.
‘Vertrouw niet zomaar iemand die onverwacht namens uw bank belt.’, zegt de Lokale Alliantie, ‘Bel terug naar het nummer van uw bank dat u zelf opgezocht heeft.’
Financieel misbruik onder ouderen komt vaker voor dan men denkt. ‘Het is belangrijk signalen van financieel misbruik tijdig te herkennen’, vindt de Lokale Alliantie, ‘daarom organiseren we voorlichting en zijn we bereikbaar voor overleg.’
Ondanks de corona-crisis heeft de Alliantie diverse keren een voorlichting gegeven aan professionals die mogelijk met financieel misbruik van ouderen in aanraking komen, zoals aan gemeente-consulenten. Tijdens een voorlichting wordt gewezen op het risico van financieel misbruik en wordt onder de aandacht gebracht welke instanties kunnen ondersteunen bij het voorkomen of aanpakken van het financieel misbruik. De alliantie wordt ook steeds beter gevonden door professionals of familie die zich zorgen maken. .
‘In gesprek zien we meestal dat het gevoel wel klopt’, zegt de Lokale Alliantie. ‘We bespreken de mogelijke vervolgstappen. Doordat we zoveel verschillende kennis in huis hebben kunnen we het advies op maat geven’.
Het probleem wordt vanuit meerdere invalshoeken en professies bekeken’, zegt de Lokale Alliantie. ‘Dat is heel waardevol gebleken om tot betere aanpak te komen.’
De Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden richt zich op alle gemeenten van de Gooi en Vechtstreek. Bekijk de website voor meer informatie. Financieel misbruik onder ouderen wordt gezien als ouderenmishandeling. Bel Veilig Thuis via 0800-2000 als hiervan signalen zijn.
De Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden bestaat uit de Rabobank, Regio Gooi en Vechtstreek, RijksBredius Notarissen, Davina & Partners, Veilig Thuis, Politie, Vivium, Versa Welzijn, De Omtinker, Huisarts BR, Gooise Meren, KBO Gooi Oost, Bewindvoering ’t Gooi, Volksbank en Komdeur Personal Finance.