25 jaar RBL Gooi en Vechtstreek: Iedereen doet mee!
Publicatiedatum: 31 maart 2025
Op 1 april 2025 viert het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL) Gooi en Vechtstreek haar 25-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 2000 heeft het RBL een belangrijke rol gespeeld in het ondersteunen van jongeren en gezinnen op het gebied van leerplicht en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Al een kwart eeuw zetten zij zich in voor het recht op onderwijs voor de jongeren in de Gooi en Vechtstreek.
Controle én ondersteuning
In de afgelopen 25 jaar is de focus van het RBL verbreed van leerplicht naar een bredere ondersteunende rol gericht op onderwijs en werk. Naast het voorkomen van uitval en het behalen van een diploma ligt de nadruk meer op preventie, maatwerk en duurzame begeleiding. Het RBL zet zich in om problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen, zodat jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen en zoveel mogelijk jongeren met een diploma het onderwijs verlaten of een passende plek vinden op de arbeidsmarkt.
Nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen
De maatschappij en het onderwijs veranderen voortdurend en het RBL beweegt daarin mee. De organisatie speelt een belangrijke rol in de aanpak van actuele vraagstukken zoals de toenemende psychische problematiek, prestatiedruk, etc. en werkt daarin nauw samen met scholen, gemeenten, GGD en de samenwerkingsverbanden.
Toekomstvisie
Met het oog op de toekomst blijft het RBL zich samen met onze partners inzetten voor alle kinderen en jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben om hun plek te vinden binnen het onderwijs en/of een passende plek op de arbeidsmarkt. Het 25-jarig jubileum is niet alleen een moment om terug te kijken, maar vooral een kans om vooruit te kijken en samen te werken aan een sterke en inclusieve leer- en/of werkomgeving voor jongeren.
Een belangrijke nieuwe ontwikkeling is het Doorstroompunt van het RBL. Vanuit het Doorstroompunt wordt de begeleiding van het Jongerenteam en de Aanpak Jeugdwerkloosheid verenigd. Per 1 januari 2026 wordt op basis van nieuwe wetgeving de doelgroep uitgebreid tot 27 jarigen. De Doorstroomcoaches bieden ondersteuning bij hulpvragen op het gebied van onderwijs, werk en andere leefgebieden. Jongeren kunnen bij het RBL terecht voor een training, oriëntatie op de arbeidsmarkt of vragen over het onderwijs, ook als zij al een startkwalificatie hebben. De inzet van Jobcoaches is succesvol: de afgelopen twee jaar zijn 240 jongeren begeleid, waarvan circa 80% een baan heeft gevonden.