voor inwoners, met gemeenten

Beschrijving

De aanpak jeugdwerkloosheid in de regio Gooi en Vechtstreek is in januari 2022 van start gegaan. De oorsprong lag in de crisismiddelen die het Rijk tijdens de coronaperiode ter beschikking stelde aan de arbeidsmarktregio’s om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan het opbouwen van een regionaal netwerk rondom de doelgroep jongeren en het implementeren van de projectplannen. Inmiddels is er een sterke fundering gelegd waarop we voort kunnen borduren. Samen bouwen we aan een mooie toekomst voor alle jongeren in de regio Gooi en Vechtstreek.

De aanpak jeugdwerkloosheid is in 2023 onderdeel geworden van het regionaal samenwerkingsinitiatief Baan.Talent Gooi en Vechtstreek.

De aanpak

Wij richten ons op alle jongeren tussen de 16 en 27 jaar, ongeacht hun opleidingsachtergrond en/of uitkeringsafhankelijkheid. De aanpak jeugdwerkloosheid bestaat primair uit drie concrete uitvoeringsplannen, te weten:

  • Jongeren met een WW -uitkering
    Wij spreken iedere jongere die in de werkloosheidswet belandt. De jongere krijgt een aanbod gericht op werk/scholing.
  • Jongeren op/uit het Praktijkonderwijs of Voortgezet Speciaal Onderwijs
    Wij werken nauw samen met scholen aan een soepele doorstroom van school naar werk of vervolgonderwijs. Anderzijds bieden we in het kader nazorg een vangnet aan leerlingen die reeds uitgestroomd zijn maar op diverse leefgebieden vastlopen.
  • Jongerenbegeleider Werk
    Wij bieden ondersteuning bij het vinden en behouden van een passende/duurzame (leer)werkplek. Door middel van diverse instrumenten/trajecten bemiddelen we jongeren naar een (leer)werkplek. Indien nodig bieden we jobcoaching aan om duurzaamheid te waarborgen.

Daarnaast heeft de aanpak jeugdwerkloosheid binnen de regio het doel om te zorgen dat er een structureel netwerk is die met deze doelgroep werkt. Een netwerk dat met elkaar is verbonden, samenwerkt en optimaal gebruikmaakt van elkaars kennis/expertise. De aanpak jeugdwerkloosheid is binnen de regio belegd bij het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL).

Samenwerking

De doelgroep jongeren is domeinoverstijgend. Derhalve hebben we in de uitvoering de samenwerking met diverse partners hard nodig. Te denken valt aan:

  • Onderwijs
    We werken samen met onder meer MBO College Hilversum, Gooise Praktijkschool, de Trappenberg, Mozarthof, De Klimopschool en het Elan College.
  • Gemeenten
    Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren
  • Talent Gooi en Vechtstreek
    Het samenwerkingsverband tussen diverse regionale diensten.
  • Werkgevers en diverse welzijnsorganisaties.

Trajectbegeleider pro/vso

De rol van Trajectbegeleider pro/vso is ontstaan vanuit het regionale Actieplan Jeugdwerkloosheid. In dit plan is naast de positie van kwetsbare jongeren in zijn algemeenheid, ook aandacht voor kwetsbare jongeren binnen het onderwijs. Veel van deze jongeren volgen namelijk eerder als leerling praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs. De Trajectbegeleider pro/vso ondersteunt de scholen bij hun nazorg- en monitortaak. Scholen kunnen daarnaast ook leerlingen aanmelden die zich in een uitstroom- of overgangsfase begeven en die vastlopen binnen het onderwijs, of waar ondersteuningsvragen liggen. De scholen kunnen de Trajectbegeleider pro/vso gebruiken als toegang tot het RBL, gemeente en regionale dienstverlening. De rol van Trajectbegeleider pro/vso valt binnen het RBL onder zowel Actieplan Jeugdwerkloosheid (AJW) als het Jongerenteam (RMC).

Nazorg Gooise Praktijkschool

De Gooise Praktijkschool biedt nazorg aan hun oud-leerlingen. Dit bestaat zowel uit het organiseren van wekelijkse terugkomavonden als het bieden van intensieve begeleiding bij complexe vraagstukken. Het gaat hier om leerlingen die de school hebben verlaten met een diploma praktijkonderwijs, maar in hun dagelijkse leven tegen zaken aanlopen waarbij ze ondersteuning nodig hebben. De school hanteert niet een strikte leeftijdsgrens voor de oud-leerlingen.

Tijdens de wekelijkse terugkomavonden kunnen oud-leerlingen terecht voor al hun praktische vragen op diverse leefgebieden. Dit varieert van huiswerkbegeleiding aan leerlingen die naar het mbo zijn doorgestroomd, praktische vragen over DigiD, oefenen voor het rijbewijs theorie-examen, maar ook specifieke vragen op het gebied van werk, scholing, wonen en zorg.

Naast de terugkomavonden organiseert de school ook informele bijeenkomsten en nodigt de oud-leerlingen uit om laagdrempelig een drankje of hapje te komen doen. Op deze manier probeert de school enerzijds het contact te houden met leerlingen om het socialiseren te bevorderen en anderzijds de vinger aan de pols te houden hoe het met de oud-leerlingen gaat op het gebied van werk en inkomen.

Dit project wordt gefinancierd uit de gelden voor het Actieplan Jeugdwerkloosheid (AJW).