“Niet verduurzamen zou zonde zijn!”
Om de stookkosten hoeft de geboren en getogen Muidenaar Thijs Nell zijn huis niet per se te verduurzamen. Hij verstookt per jaar namelijk maar 400m2 gas. Toch gáát hij ervoor. Een duurzaam huis is comfortabel, en hij vindt het gewoon zonde om energie te verspillen.
De directe aanleiding voor zijn vraag om een verduurzamingsadvies was zijn wens om zijn keuken te verbouwen. Wanneer je gaat verbouwen, moet je dat echt duurzaam doen, anders krijg je er later spijt van, stelt Thijs.
De meeste aannemers verbouwen wel standaard-verduurzamend, maar Thijs wilde weten of er méér mogelijk is. Dus toen hij op de gemeentepagina over een gratis verduurzamingsadvies las, aarzelde hij niet en meldde hij zich aan.
50 pagina’s dik advies
Dat resulteerde in een vijftig pagina’s dik adviesrapport van adviesbureau De Groene Grachten, met een schat aan informatie, met alle mogelijkheden voor Thijs om zijn woning verder te verduurzamen.
Thijs’ motto is ‘energie gebruiken doet iedereen, maar doe het bewust’. Het rapport helpt daarbij. Zo geeft het aan wat per verduurzamingsmogelijkheid de terugverdientijd is, en wat verstandig is het eerst te doen.
Sommige informatie verrassend
“Sommige dingen weet je natuurlijk wel,” zegt Thijs. “Dat je radiatorfolie achter je verwarming moet aanbrengen, bijvoorbeeld. En dat je ledverlichting moet kiezen. Maar sommige informatie is ook verrassend. Dat ik bijvoorbeeld relatief weinig warmte via de vloer verlies. Daarom stel ik het isoleren van de vloer, wat ik van plan was, even uit.”
Er staat ook informatie in het rapport die Thijs’ eigen ideeën of vermoedens bevestigt. Bijvoorbeeld dat een warmtepomp hem niet zoveel oplevert. “Dit is niet zo’n groot huis en ik heb in de achtergevel al nieuwe openslaande deuren laten zetten met ramen met tripleglas. En ik ben geen koukleum, daarom zet ik de thermostaat lager dan de meeste mensen. Hierdoor verbruik ik weinig gas en levert een warmtepomp mij niet zo veel op.”
Dak komt omhoog
Dat zijn huis niet zo groot is, heeft voor de verduurzaming ook een nadeel: “Ik kan het dak niet aan de binnenkant isoleren, dan zou mijn bovenverdieping te klein, te laag worden. Daarom moet het aan de buitenkant, maar dan gaat het dak omhoog, wat alleen kan als de buren ook meedoen. Dat geldt ook voor het isoleren van het dak van de keuken.”
Thijs’ woning stamt uit 1885, ligt in het hart van de oude stad Muiden en maakt deel uit van een beschermd stadsgezicht. Hij verwacht echter dat dit hem voor de verduurzaming geen problemen zal opleveren.
De Groene Grachten wijst ook op verduurzamingsmogelijkheden die voor veel mensen nieuw zijn, zoals een hotfill-vaatwasser, waar warm in plaats van koud water naar binnen gaat. En de optie om uitgaande ventilatielucht op één punt in huis samen te laten komen, waardoor het mogelijk wordt de warmte uit de uitgaande lucht terug te winnen.
Combineer verbouwing altijd met verduurzaming
“Verduurzamen is het gemakkelijkst en betaalbaarst als je een casco opgeleverde woning hebt,” constateert Thijs. Dan kun je de meeste slimme verduurzamingsmogelijkheden gemakkelijk toepassen. En hoef je niet speciaal voor de verduurzaming te gaan breken.”
Als je gaat verbouwen, moet je daarom je kans grijpen om echt goed te verduurzamen, aldus Thijs. Daarom krijgt zijn te vernieuwen keuken een uitstekende isolatie mèt vloerverwarming. De vloer in de woonkamer komt pas later aan de beurt.
Of zijn keuken op korte termijn een groen dak krijgt, valt te betwijfelen. “Het is een klein dak, dat levert niet zo veel op.”
Samen met de buren
Het rapport van De Groene Grachten noemt ook alle subsidiemogelijkheden. Daar hoeft Thijs dus niet meer naar te zoeken. Het overleg met de buren is nu het belangrijkst, en de keuze van een aannemer die kan wat Thijs wil.
De buren zijn, zoals gezegd, belangrijk voor het van buitenaf isoleren van het dak, waardoor het omhoog gaat, terwijl de daken op elkaar aansluiten. Misschien is het ook mogelijk om samen met de buren sommige verduurzamingen goedkoper te laten uitvoeren.
Dat is dan ook een van de drie adviezen van Thijs voor andere woningbezitters: zoek snel overleg met de buren. De andere twee: realiseer zo snel mogelijk de quick wins en ga vol voor verduurzaming als je toch al gaat verbouwen.