De samenwerking op Milieu & Duurzaamheid bestaat uit een aantal pijlers: afval & grondstoffen, circulaire economie, energietransitie en dierenwelzijn. Deze pijlers spelen allemaal een rol in het bevorderen van een gezonde toekomstbestendige leefomgeving.
Afval en grondstoffen
De Grondstoffen- en Afvalstoffendienst (GAD) is onderdeel van Regio Gooi en Vechtstreek en is als uitvoeringsorganisatie verantwoordelijk voor het gescheiden inzamelen van huishoudelijk afval voor gemeenten binnen de regio.
Eind 2021 is de Grondstoffenvisie Gooi en Vechtstreek vastgesteld in het algemeen bestuur van de Regio. Deze visie geeft richting aan hoe we in de regio met onze grond- en afvalstoffen willen omgaan. De Grondstoffenvisie vormt het kader voor het GAD Uitvoeringsplan 2023-2026, dat begin 2023 is vastgesteld.
Circulaire economie
Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen, materialen en producten in de verschillende schakels van de productieketen. Schaarste aan grondstoffen en materialen dreigt door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk in te zetten en terug te brengen in de ketens. De transitie naar een circulaire economie biedt economische kansen.
De toekomst van de circulaire economie ligt in Gooi en Vechtstreek voor een deel in het ontwikkelen en faciliteren van circulaire initiatieven en het daaraan verbinden van lokale werkgelegenheid en circulaire bedrijvigheid.
Energietransitie
In Gooi en Vechtstreek werken de gemeenten aan de transitie naar een klimaat neutrale regio in 2050. De energietransitie is een van de grootste en meest complexe uitdagingen in de komende decennia. In de regiogemeenten zijn voor 2050 115.000 woningen en 30.000 bedrijven te verduurzamen. Daarnaast gaan we hernieuwbare energie klein- en grootschalig opwekken.
Alles hangt met elkaar samen en de keuzes van de toekomst hebben invloed op hoe we nu wonen, werken, ons verplaatsen, wat we eten, hoe we produceren en energie gebruiken en opwekken. Om de verandering mogelijk te maken, wordt nauw samengewerkt met onder andere provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, woningcorporaties, Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek, huurdersbelangenverenigingen, de netbeheerder, bedrijfsleven en energiecoöperaties.
Dierenwelzijn
De gemeenten hebben een wettelijke taak in het vervoer en de opvang van gedomesticeerde dieren en voelen een zorgtaak voor vervoer en opvang van wilde dieren. De gemeenten van Gooi en Vechtstreek willen regionaal samenwerken op het gebied van dierenwelzijn in de ondersteuning van de organisaties Vogelopvang, Egelopvang en dierenambulance en gezamenlijk afspraken maken voor de periode 2021-2024.
Gezonde leefomgeving
De inrichting van de directe leefomgeving waar mensen wonen, werken en recreëren kan een grote invloed hebben op de gezondheid, het welzijn en de veerkracht van onze inwoners. Door als lokale overheden in te zetten op een toegankelijke groene buitenruimte met een goede milieukwaliteit, sociale cohesie door ontmoeten, toegang tot voorzieningen en aandacht voor een gezonde levensstijl, kunnen we bijdragen aan gezondheid en een leefbare omgeving. Dit kan ook (preventief) bijdragen aan het beheersbaar houden van de kosten van de zorg.