Wat is het Toekomstscenario?
De organisatie van jeugd- en gezinsbescherming in Nederland moet effectiever en slimmer. We onderzoeken hoe professionals en organisaties meer kunnen samenwerken in plaats van los van elkaar. Dit landelijke onderzoeksprogramma heet Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Hier lees je meer informatie over dit onderzoeksprogramma.
De Toekomsttuin, waar we je vragen aan mee te doen, is een pilot in dit onderzoeksprogramma die nu getest wordt en over een half jaar de nieuwe, vaste manier van werken wordt.
Wat verandert er voor jou?
In de Toekomsttuin vormen we samen met jou en jouw gezin een Toekomstteam met diverse professionals. We onderzoeken samen wat nodig is om tot verandering te komen op een manier die zoveel mogelijk bij jou en je gezin past.
We gaan met elkaar in gesprek over wat ieder van jullie persoonlijk nodig heeft om zich veilig te voelen. We maken samen een plan, waarin staat wie er betrokken zijn, wat de drie grootste zorgpunten zijn en wat er nodig is om de zorgen en onveiligheid te verminderen.
De (jeugd)consulent van de gemeente blijft je eerste aanspreekpunt. Waar nodig vraagt hij of zij kennis, advies of ondersteuning van Veilig Thuis, de Jeugdbescherming of de Raad voor de Kinderbescherming. Er zijn regelmatig overleggen waar we met jou en al deze mensen de voortgang bespreken.
Folder voor gezinnen
De Toekomsttuin is een pilot in dit onderzoeksprogramma die nu getest wordt en over een half jaar de nieuwe, vaste manier van werken wordt. We hebben een folder voor gezinnen ontwikkeld waarin je kunt lezen hoe we in de Toekomsttuin samenwerken. Klik hier om de folder te lezen.
Ben je gevraagd om met je gezin deel te nemen aan de Toekomsttuin, maar zie je deze manier van werken niet zitten? Dat mag ook. Dan gaan we verder op de wijze waarop we al langer met jou en je gezin samenwerken.
Ervaringsdeskundigen
We zetten ervaringsdeskundigen in bij de Toekomsttuin. Zij zijn het levende bewijs dat een uitweg mogelijk is uit een situatie die uitzichtloos lijkt. Ze helpen jou en je gezin en alle betrokken professionals om goed naar elkaar te luisteren, elkaar te steunen en elkaar te zien. We zetten hen ook in om de werkwijze van de Toekomsttuin te verbeteren. We werken samen met drie ervaringsdeskundigen. Zij stellen zich uitgebreid aan je voor aan de hand van hun ervaring en expertise. Klik hier om meer te lezen.
Wat gebeurt er met jouw gegevens?
Uitgangspunt is dat wij samen met jou en je gezin bespreken wat er aan de hand is, wat nodig is en welke informatie hiervoor noodzakelijk is. Deze informatie komt zoveel mogelijk van jou en je gezin zelf, of die halen we met jouw toestemming bij anderen op. Wij gebruiken de gegevens enkel om ervoor te zorgen dat alle betrokken professionals juist geïnformeerd zijn en goed samenwerken om jou en je gezin de juiste ondersteuning te bieden.
Alleen in het geval dat het bij jou thuis te onveilig is en dat er iemand met wettelijke (onderzoeks)bevoegdheden wordt ingeschakeld, kunnen jouw gegevens ook zónder toestemming worden uitgewisseld. Als we hiertoe over zouden gaan wordt dat vooraf met je besproken.
Ben je niet tevreden over de samenwerking?
Ben je niet (helemaal) tevreden over de samenwerking of gebeurt er iets dat je als onjuist of onterecht ervaart? Dan kan je in gesprek gaan met jouw contactpersoon. Je kunt ook een klacht indienen. In de klachtenregeling van de Toekomsttuin staat hoe je dit kunt doen.