Bescherming en opvang gaat over mensen die problemen hebben op het gebied van huiselijk geweld, dakloosheid, verslaving, woonoverlast en/of psychische problemen. Vaak problemen die met elkaar samenhangen en elkaar versterken. We mogen als samenleving deze inwoners niet uit beeld laten verdwijnen. Het is van belang om bij hen betrokken te blijven. Ook of juist als ze tijdelijk dakloos zijn of een straf uit zitten.
Samen met maatschappelijke partners zorgen de gemeenten ervoor dat ook inwoners die in kwetsbare situaties verkeren veilig en beschermd (thuis) kunnen wonen. Dit doen wij vanuit echte betrokkenheid. Door altijd met in plaats over deze inwoners te praten, door echt maatwerk te bieden en door het sociale netwerk van inwoners te betrekken bij het oplossen van problemen. Alleen dan zijn we in staat om duurzame oplossingen te bereiken voor inwoners met problemen. In het beleidsplan Bescherming en Opvang zijn de doelen voor de komende jaren uitgewerkt.
Bescherming en opvang omvat openbare geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling, beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Drie pijlers
De Regio coördineert de samenwerking op bescherming en opvang:
Publicaties
- Startnotitie Bescherming en Opvang 2026-2033
- Beleidsplan Bescherming en Opvang 2022-2025
- Voortgangsrapportage beleidsplan Bescherming en Opvang 2022 – 2025, periode januari t/m juni 2023
- Voortgangsrapportage beleidsplan Bescherming en Opvang 2022 – 2025, periode t/m eind december 2023
- Voortgangsrapportage beleidsplan Bescherming en Opvang 2022 – 2025, periode 2022 tot en met de eerste helft 2024
- Plan van aanpak Dakloosheid 2024-2025